Door en voor

Het verpleeghuis komt regelmatig in het nieuws, maar de mensen die er wonen komen zelden aan het woord. Dáár willen Freya Angenent en Lauke Bisschops – beide arts in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde ­– met dit boek wat aan veranderen. Ze lieten de bewoners, in hun eigen woorden, vertellen hoe het leven er nou écht uitziet in het verpleeghuis. Ook wordt de lezer door een beeldverhaal meegenomen in de wereld van het verpleeghuis.

We vroegen bewoners: Hoe lukt het u om, binnen de omstandigheden, het beste van uw leven te maken? En welke tips wilt u geven aan degenen die op de drempel van het verpleeghuis staan? (Tipje van de sluier: neem een snelle internetverbinding om met familie te Skypen en ga, als het even kan, naar buiten.) Naast de vele positieve verhalen gingen de samenstellers ook in op verbeterpunten die de bewoners aandragen. Persoonlijke aandacht van de mensen die voor hen zorgen, en vaak het gebrek aan tijd hiervoor, blijkt belangrijk. De bewoners pleiten voor meer tijd en voor meer knuffels! Daarnaast deelt een twintigtal artsen de liefde voor hun vak en hun toekomstvisie voor langdurige zorg.

Hugo Borst en Carin Graemers schrijven het voorwoord voor dit boek. Omdat het doel van beide partijen dezelfde is; ons sterk maken voor de zorg van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen.

‘Het verpleeghuis is het einde!’ is bedoeld voor iedereen die met het verpleeghuis te maken heeft. Voor mensen die er al wonen, voor mensen die er misschien heen gaan en voor hun families. Maar zeker ook voor (toekomstige) zorgprofessionals zoals dokters en managers én voor politici omdat het niet om theorie gaat, maar over de praktijk.
Een praktijk vol mooie mensen en dito verhalen. Het einde! met een uitroepteken.

Hier volgt een rectificatie voor de eerste en tweede druk; er zijn wat foutjes geslopen in de index bij de namen van de fotografen. U kunt hier de juiste index vinden van de eerste en de tweede druk.

Over de makers

Freya & Lauke:

Sinds 2015 zijn wij in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde in Nijmegen. Wij hebben gekozen voor ouderengeneeskunde vanwege de veelzijdigheid van het vak. Bovendien bouw je een langdurige band op met patiënten. Door de langdurige opnamen heb je als arts meer tijd om te luisteren naar specifieke wensen en zo kan je betere, toegepaste zorg leveren. Dat je bij iemands laatste jaren mag zijn en kan helpen die fase zo aangenaam mogelijk te maken, is iets heel bijzonders en intiems, uniek in de zorg.

Ouderen in Nederland bereiken een steeds hogere leeftijd, wonen langer thuis en blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig. Maar in ieders leven kan er een moment aanbreken, waarop thuis wonen niet meer gaat. Wat weet een toekomstige bewoner over het leven in een verpleeghuis? Schrijven over het verpleeghuis gebeurt op dit moment in alle toonaarden, maar niet door de bewoners zelf, terwijl wij gedurende ons werk als arts in een verpleeghuis dagelijks vooral veel positieve verhalen van hen horen.

Met dit boek willen wij een positief, maar vooral realistisch beeld geven van het leven in een verpleeghuis en de bewoners de aandacht geven die ze verdienen. Door te luisteren naar de verpleeghuisbewoners en artsen hopen we op een verandering die in het huidige maatschappelijk debat hard nodig is.

Freya is sinds 2014 werkzaam in de ouderenzorg en ze heeft zich vooral ingezet om alle verhalen te verzamelen en mee te redigeren. Lauke werkte als spoedeisende hulp arts maar is in 2014 overgestapt naar de ouderenzorg. Zij heeft zich bezig gehouden met de logistiek van het project. Lauke’s oma staat ook in het boek.

Freya Angenent

Lauke Bisschops

Foto's en redactie

Jonathan Vos

Fotograaf

Johan Bergsma

Fotograaf

Nancy Andeweg

Fotograaf

Viorica Cernica

Fotograaf / Vormgever

Elinor Archer

Redactie

Annemarie Kleve

Projectleider

Peter Bos

Vormgever

Rene van Manen

Filmer